Як відомо, чистота – запорука не лише здоров’я, але іноді і питання репутації – в даному випадку мова йде про ресторанний текстиль, який, природно, необхідно утримувати в чистоті і порядку, відповідно – прати і прасувати. Як вирішити це питання, на що варто звертати увагу при виборі способу підтримки чистоти текстилю ми і вирішили з’ясувати.
Специфіка прання ресторанної білизни в тому, що великий відсоток білизни сильного ступеню забруднення з плямами жиру, кетчупів, вина та ін., обсяги прання можуть бути досить великими, цикл прання такої білизни до 1,5 години, до того ж переться ресторанний текстиль щодня і ресторатори вимагають високої якості прання. Тому довіряти прати свою білизну – бенкетні скатертини, серветки, фуршетні спідниці, мулетони і наперони, а також уніформу персоналу, в основному забруднені жирними соусами і приправами,. звичайно ж краще професіоналам, які мають якісне сучасне обладнання і відповідні миючі засоби, що теж важливо. Однак, як і де буде пратися столова білизна, звичайно ж, вирішувати ресторатору. Є два варіанти: більш економний і де в чому навіть більш зручний варіант – обладнати власну міні-пральню, особливо це стосується невеликих закладів або заміських комплексів. Інший спосіб – користуватися послугами професійної пральні -хімчистки, але тоді варто враховувати ряд нюансів, серед яких найбільш важливими критеріями є обладнання, що використовується в пральні, і миючі засоби, а також рівень сервісу, що включає і швидкість виконання замовлення, і якість прання, і доставку та ін. Не на останньому місці стоїть і ціна таких послуг.
Професійне обладнання для прання: особливості
Процес обробки білизни в пральні включає такі етапи: сортування брудної білизни за фасоном/щільністю і мірою забруднення, власне прання, сушіння і прасування (фінішна обробка), кожен з яких вимагає спеціального обладнання. Процес прання відбувається в пральних або прально-віджимних машинах, також бувають машини з частковим віджимом або з відсутністю такої функції. Білизна після прання залишається вологою і перед прасуванням його необхідно підсушувати.
Як правило, пральні машини поділяються залежно від енергоспоживання, віджимання, кількості оборотів на хвилину. Машини бувають з ручним управлінням (найпростіші моделі), з напівавтоматичним (операція задається за допомогою кнопок) і моделі з електронним програматором, в якому закладено певну кількість стандартних програм або можливість вільного програмування.
Головні відмінності промислових пральних (сушильних) машин від побутових такі: вони мають більший запас міцності (можуть працювати поспіль 8-20 годин) і термін слугування промислових машин до 25 років. Також професійне пральне обладнання має короткий цикл прання, але він залежить від обраної програми: для бавовняного білизни (в 2-3 рази коротший циклу звичайної побутової машинки)- триває в середньому 40-60 хв. для сильнозабрудненої білизни і білизни з великим відсотком плям жиру, крові – до 90 хв.. Цикл також залежить від завантаження (машини меншого завантаження виконають більшу кількість циклів). Для порівняння: в побутових машинах цикл прання средньозабрудненої білизни (наприклад, постільної) триває до 2 годин. Це пов’язано з тим, що в них використовується для нагріву один нагрівальний елемент. У професійних машинах Тенів (нагрівальних елементів) кілька, і вони набагато більшої потужності. Тому за одну зміну, наприклад 8 годин, промислова пральна машина виконає 10 циклів, а побутова тільки 4. Також важливо, що на побутові машини, що використовуються з промисловою метою, гарантія виробника не поширюється, а гарантія на промислові машини надається: від 1 року повної гарантії (робота і деталі безкоштовно) до 2-3 років обмеженої гарантії (лише деталі безкоштовно). Наявність мікропроцесору (який дозволяє створити необхідну кількість програм для білизни (перш за все, за мірою забруднення) і використання професійних дозаторів миючих засобів дозволяють домогтися значної економії пральної хімії, води й електроенергії.. Є два варіанти мікропроцесорного управління: стандартний набір заводських програм – від 5 до 10 або повністю програмований мікропроцесор на 99 програм. Останній дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Продавці професійної хімії підберуть необхідні саме для вашої програми прання білизни.
Встановивши автоматичний дозатор миючих засобів, і запрограмувавши мікропроцесор на низку необхідних програм, власник пральні вирішує кілька важливих питань. Робота на такій машині не вимагає високої кваліфікації персоналу (потрібно лише натиснути кнопку); оптимізується процес використання хімії, а з нею – і ресурсів (води, електрики); і, нарешті, результат прання – “на відмінно” (за умови правильно підібраних програм прання за хімією). При використанні ж побутової машини доводиться задовольнятися набором програм, які не завжди відповідають вимогам пральні.
Промислові пральні машини, як правило, мають високий запас міцності, виконані з високоякісної нержавіючої сталі.
Що стосується сушильних машин, то тривалість циклу сушіння у промислових моделей в 1,5-2 рази коротший, ніж у побутових. Тривалість циклу сушіння залежить від вологості завантаженої білизни, щільності тканини.
Фактори, що впливають на вибір оптимального прального обладнання для свого ресторану – це обсяги оброблюваної білизни, тип текстилю (прямий, фасонний, махровий) і швидкість обробки. Саме тому перевага буде на стороні промислових моделей пральних машин, які розроблені з урахуванням великих навантажень, великих розмірів, мають більшу продуктивність.
Вибираємо “правильне” обладнання
Промислові машини бувають різні. Яким же віддати перевагу для, наприклад, власної ресторанної пральні?
Техніка, яку ми маємо честь представляти на українському ринку, відповідає всім вимогам сучасного прального обладнання. Це стосується продукції світових лідерів галузі: DANUBE (Франція), Airon і BRONGO(Італія) , MAYTAG (США), ASKO (Швеція).
Корпус машин повинен бути виконаний з високоякісної нержавіючої сталі (в ідеалі) або покритий емаллю, а ось внутрішній барабан з нержавіючої сталі. Особливості встановлення залежать від конструкції машин – підресорених і непідресорених. Високошвидкісні підресорені машини (віджим 700-1000 об/хв) зазвичай встановлюються на рівну підлогу (немає необхідності у фундаменті і анкерному кріпленні до нього). Низькошвидкісні машини (віджим 400-500 об/хв) встановлюються на фундамент і кріпляться до нього. Вид нагріву: для ресторанного асортименту білизни краще вибирати машини з електричним нагрівальним елементом. Програми прання ресторанної білизни, як правило, починаються з так званого “прання з замочуванням” за низької температури. Це дозволяє почати процес позбавлення від плям. Далі температура поступово підвищується. При пранні ресторанної білизни тільки на високих температурах плями “заварюються” і залишаються на білизні.
Швидкість віджиму. Низькошвидкісні машини дають білизні 70-80% залишкової вологості. При пранні в машинах з високошвидкісним віджимом – до 1000 об/хв. – залишкова вологість білизни складе 50%, що скорочує цикл сушіння і дозволяє заощадити електроенергію. Білизну після прання в таких машинах можна, минаючи етап досушування, відразу відправляти на сушильно-прасувальний каток. Мікропроцесорне управління. Для прання ресторанної білизни краще, звичайно, повністю програмований мікропроцесор. Він дозволяє створювати власні програми прання, враховуючи специфіку і ступінь забруднення білизни, його склад. Абсолютно всі моделі пральних машин DANUBE (Франція) мають вільно програмуючий мікропроцесор і можливість підключення дозаторів.
Широкий асортимент прального обладнання і обладнання хімчисток від провідних світових виробників представляє на українському ринку компанія ЛОНДРІ. Французький виробник DANUBE INTERNATIONAL – визнаний одним з лідерів у цій галузі. Пральні, сушильні та прасувальні машини DANUBE незаперечні переваги: від креслень до збірки і тестування техніки відбувається на заводах у Франції. Прасувальні катки GMP Commerciale (Італія) є одними з найпопулярніших у Європі, також компанії належить бренд Airon – промислові пральні та сушильні машини. Унікальні у своєму роді індустріальні пральні машини завантаженням від 100 до 360 кг випускає BRONGO (Італія). Компанія ANGHINETTI/Camptel International – європейський виробник фінішного обладнання з бездоганною репутацією в галузі пропонує повний модельний ряд машин фінішної обробки одягу і білизни. Прасувальні преси, вакуумні прасувальні столи, пароманекени для верхнього одягу та брюк, парогенератори та ін. ідеально задовольнять потреби хімчисток, пралень, а також невеликих ательє. Корпорація MAYTAG (США) – провідник галузі: перша пральна машина була зібрана в 1907. Скандинавський виробник ASKO випускає техніку, відмінними рисами якого є практичність, економічність, зручність і довговічність. Професійні моделі пральних, сушильних і посудомийних машин ASKO розроблені спеціально для міні-пралень в ресторанах, готелях тощо. Італійська компанія Firbimatic також дуже популярна на цьому ринку. Її продукція відрізняється прийнятними цінами, які є результатом повної автоматизації і великих об’ємів виробництва. Асортимент пральних машин і машин хімчистки дуже різноманітний – від моделей із завантаженням 10 кг до промислових машин із завантаженням 260 кг.
Завершальний етап: сушіння, прасування та спеціальне обладнання
Перед залишковим етапом – прасуванням – білизну зазвичай підсушують. Для цього зазвичай використовують сушильні машини, де білизну сушить гаряче повітря, що циркулює в обертовому барабані. На це може знадобитися близько півгодини-години (залежно від вологості завантаженої білизни і щільності тканини). Вимоги до якісної сушильної машини: барабан з нержавіючої сталі, мікропроцесорне управління, що дозволяє контролювати час сушіння; безременной прямий привід двигуна і реверс як система запобігання зминанню речей; охолодження речей в кінці циклу сушіння. Все, що є в сушильній машині додатково до вищепереліченого, особливої ролі не відіграє, хіба що підвищує вартість самої машини. Фінішна обробка білизни – це його прасування. Тут важливо враховувати нюанси.
Прасувальні машини поділяються на три типи. Прасувальні катки – це моделі жолобкового (мульдового) типу – в них обробляється тільки пряма нефасонна постільна, столова або банна білизна, яка розташовується на обертовому валу з пружною текстильної поверхнею. Прасування відбувається в процесі руху виробів уздовж нерухомого металевого жолобу, що нагрівається (мульди), який притискається до валу. Перед прасуванням на катках після віджимання білизни в центрифугах буде потрібне його додаткове підсушування в сушильних барабанах. Сушильно-прасувальні катки (каландри) – більш ефективні і продуктивні – по суті це прасувальні катки з функцією сушіння, так як можуть прасувати білизну із залишковою вологістю 50%. У зону прасування білизна подається за допомогою транспортерної стрічки, виготовленої зі стійкого до високих температур матеріалу. Ідеальну якість прання забезпечують ротаційні (карусельні) прасувальні преси, які підходять як для прямої, так і для фасонної білизни. Текстильні вироби вручну укладаються на нижню плиту, а потім притискаються до нагрітої прасувальної поверхні.
Порада від Лондрі: “Фасонна білизна або формений одяг у невеликих кількостях (до 100 одиниць за зміну) можна прасувати на професійному прасувальному столі; продуктивність пресу і пароманекена – близько 200 одиниць за зміну. Для спецодягу з натуральних тканин можна вибирати прості моделі професійних вакуумних прасувальних столів. Це моделі ANGHINETTI з парогенератором і электропаровою праскою. Якщо це уніформа зі змішаних волокон або з досить дорогих тканин, тоді модель столу повинна бути з піддувом, потрібна праска з тефлоновою підошвою. Більш складна й дорога комплектація тут ні до чого. Добре себе зарекомендували моделі EVROPA і De LUX. Прес і пароманекен забезпечують високу швидкість обробки білизни, що актуально для великих ресторанно-готельних комплексів. На пресі зручно прасувати штани тощо., хоча пароманекен для штанів у ресторанній пральні недоречний. Куртки і подібні їм вироби краще обробляти за допомогою пароманекену, а остаточні кроки можна додати на прасувальному столі”. Що стосується прасування прямої білизни – це прасувальні катки. Прасувальний каток приймає білизну з 25% залишковою вологістю (тоді після прання у машині з віджимом 1000 об/хв. його необхідно підсушити в сушильному барабані 15-20 хв.). На сушильно-прасувальний каток (каландр) білизна подається 25% залишкової вологості, тобто відразу після прання у машині з віджимом 1000 об/хв. Зверніть увагу, щоб вал каландру був із хромованої сталі – і якість прасування вище, і термін слугування довше. Найбільші європейські виробники прасувальних катків і каландрів DANUBE(Франція) і GMP(Італія) випускають моделі, де вал (паз) хромовані. Для ресторанної білизни (особливо, якщо це льон) краще каландр, оскільки при його використанні досягається виняткова якість прасування. Та й зекономлені гроші на покупку зайвої сушильної машини.
Для прасування ресторанних серветок можна використовувати спеціальний прасувальний прес. Підійдуть моделі CAMPTEL – TEHNOMATIK або подібні. На ньому можна прасувати білизну, підкрохмалену натуральним крохмалем. Це свята святих наших рестораторів. І переконати їх неможливо. Скільки фантазії можна виявити при сервіровці столів! Ніде в Європі ви не побачите цього радянського раритету – хрусткі стоячі серветки в ресторані. Чому? Та тому що в промислових пральнях в усьому світі використовуються синтетичні підкрохмалюючі засоби, які легко видаляються при подальшому пранні. Натуральний крохмаль неприпустимий для прасування білизни на катках і каландрах.”
Резюме
Вартість послуг в комерційних пральнях досить висока, крім того, варто враховувати ще й транспортні витрати, час, якість прання. Тому можна організувати власну пральню, правильно підібравши обладнання. Підбір обладнання здійснюється виходячи з кількості білизни, ступеня забруднення, складу білизни (бавовна, льон, сумішеві тканини і т.д.), виду нагріву обладнання (електрика, пар, комбінований). Тому при виборі компанії-постачальника важливо, щоб вона мала свій сервісний відділ і на її складі завжди в наявності були необхідні запчастини. А якщо інженери компанії ще й регулярно проходять стажування на заводах-виробниках, тоді відмінне технічне обслуговування вам гарантовано.
За матеріалами журналу “Ресторатор”